Cercetașii României s-au întâlnit cu domnul Klaus Iohannis, Președintele României

Domnul Klaus Iohannis, Președintele României a primit astăzi, 19 aprilie 2016, la Palatul Cotroceni vizita domnului João Armando P. Gonçalves, Președintele Organizației Mondiale a Mişcării Scout şi a domnului Sabin Mureșan, Președintele Organizației Naționale „Cercetașii României”.

Primirea Presedintelui Comitetului Mondial al Organizatiei Mondiale a Miscarii Scout, domnul Joao Armando Goncalves, si reprezentantilor Organizatiei Nationale Cercetasii Romaniei 6

În cadrul întâlnirii, cele două părți au discutat despre posibilitatea inițierii demersurilor pentru reafirmarea Înaltului Patronaj al Președintelui României asupra Organizației Naționale “Cercetașii României”. În acest context, au fost amintite primele grupări cercetășești din România, apărute cu peste 100 de ani în urmă. Ulterior, parteneriatul de încredere a făcut posibilă organizarea Jamboreei Naționale a ONCR – RoJAM 2011 (Săliște, Sibiu) și celebrarea Centenarului Cercetășiei Românești, care a avut loc în 2013 (Mogoșoaia).

Alături de delegația internațională, Președintele României a primit astăzi cu entuziasm vizita a 13 copii cercetași care i-au oferit eșarfa națională și un vas de ceramică, produs de cercetași în atelierul de olărit deschis în cadrul Centrului Cercetășesc Nocrich – H.C. Habermann. O oportunitate de revedere a domnului Președinte Klaus Iohannis cu cercetașii a fost identificată ca fiind cel mare eveniment de educație nonformală din 2017 – RoJAM 2.0 17 – care va avea loc la Cristian, jud. Brașov.

Primirea Presedintelui Comitetului Mondial al Organizatiei Mondiale a Miscarii Scout, domnul Joao Armando Goncalves, si reprezentantilor Organizatiei Nationale Cercetasii Romaniei 13

În oglinda interesului reciproc de continuare a dialogului instituțional, întrevederea de astăzi a reprezentat un pas firesc de transpunere a parteneriatului în acțiuni concrete. Programul educațional cercetășesc de care beneficiază în prezent peste 4000 de copii și tineri din România va fi oferit de către Organizația Națională “Cercetașii României”.

“În contextul săptămânii „Școala Altfel”, implicarea copiilor în astfel de activități precum cercetășia reprezintă modalitatea potrivită de a-i educa într-un mod practic, creativ și inovator. Micii cercetași m-au învățat salutul lor, care simbolizează respectul ca valoare fundamentală în viață.” (dl Klaus Iohannis, Președintele României)

Primirea Presedintelui Comitetului Mondial al Organizatiei Mondiale a Miscarii Scout, domnul Joao Armando Goncalves, si reprezentantilor Organizatiei Nationale Cercetasii Romaniei 11

Președintele Organizației Naționale ”Cercetașii României”, Sabin Mureșan, a declarat: “Reconfirmăm azi încrederea și disponibilitatea de a ne alătura Administrației Prezidențiale în demersurile ce țin de crearea unei societăți civice bazate pe educația de calitate a copiilor și tinerilor. Numitorul comun dintre viziunea Președintelui României și cea a mișcării cercetășești este crearea unei societăți în care oamenii sunt împliniți ca indivizi și joacă un rol constructiv.>

Cercetașii României își asumă responsabilitatea de a contribui la dezvoltarea unei societăți responsabile și implicate, prin crearea de oportunități de formare și dezvoltare pentru copii și tineri. Programele noastre educaționale nonformale bazate pe metoda scout asigură o dezvoltare calitativă și echilibrată a membrilor noștri.